Actualitatea consulatului

Comunicat de presă

Deschiderea oficială a expoziţiei Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere - 28 august 2012

 

La iniţiativa Consulatului General al României la Cahul, în data de 28 august 2012, în oraşul Cimişlia, a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

Evenimentul a coincis cu hramul oraşului Cimişlia, organizat, în fiecare an,  cu ocazi sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (pe stil vechi).

La deschidere au participat domnul Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, domnul Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia, domnul Gheorghe Şalaru, ministrul mediului, originar din Cimişlia, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ONG (Academia Populară din Cimişlia, Asociaţa Istoricilor din Cimişlia), precum şi public interesat de eveniment, inclusiv victime ale deportărilor din perioada regimului comunist. Din partea Consulatului General al României la Cahul a participat doamna Irina Păcureţu, consul.

Expoziţia cuprinde valoroase documente cartografice şi iconografice din secolele XVI – XX, imagini de arhivă şi publicaţii. Sursele documentare provin din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe al României, Arhivelor Naţionale ale României, Arhivelor de Stat ale R. Turcia,  Bibliotecii Naţionale a României şi colecţiilor private.

Aceasta va fi deschisă publicului din Cimişlia şi raioanele învecinate până la sfârşitul lunii septembrie, când va fi prezentată şi în oraşul Cahul.

În următoarea periodă, expoziţia va fi vizitată de grupuri de elevi şi cadre didactice de la şcolile din raionul Cimişlia şi din raioanele învecinate. Profesorii de istorie din oraşul Cimişlia s-au oferit să asigure o prezenţă permanentă, în cadrul expoziţiei, pentru a da explicaţiile necesare în legătură cu evenimentele din perioada 1812 – 1947.

În prim plan

Prevalidare in ECONSULAT si Reprogramari

03.05.2017

ANUNT IMPORTANT! Stimati solicitanti de servicii consulare, vă comunicăm faptul că în continuare se fac eforturi pentru …

Viza de lungă ședere pentru studii în România!

04.08.2016

Rezultatele repartizării elevilor din R. MOLDOVA în învățământul liceal și profesional din ROMÂNIA - 27 iulie 2016 Atrag…

Alegeri Parlamentare in Romania

06.07.2016

Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania 06.07.2016 Dacă ai prieteni sau membri ai familiei…

5650 de locuri subvenționate de statul român alocate Republicii Moldova

01.07.2016

5650 de locuri subvenționate de statul român pentru școlarizarea tinerilor din Republica Moldova Ministerul Educației și…